Striped Emile Ida Et Trousers Ida Et Striped Emile Trousers aqx0Zqw
  • Brand Overeem
30-04-2017, 08:03 | Van de redactie

BARNEVELD De ereschaal van kunstenares Julia Bosboom pronkt op tafel. Vorige week ontving Evelien Overeem-Koster (68) deze blijk van waardering voor veertig jaar penningmeesterschap bij de oudheidkundige en historische vereniging Oud Barneveld. Ze woont haar hele leven al in haar kippendorp.

2xl Met Oranje Heren Capuchon Jasje Fleece

Freek Wolff

Aan tafel in de keuken zit Evelien graag. Boven het fornuis hangen oude vergieten en lepels. Ze gebruikt ze nog steeds bij het koken. Een blauwe ovenschaal is nog van haar eigen moeder geweest. Op het aanrecht staat een forse metalen broodtrommel. ,,Niet alleen voor de sier hoor, ik verzamel nog steeds en gebruik hem ook. Zaterdag was ik nog bij een rommelmarkt. Daar kocht ik een leuk oud schaaltje."

Evelien werkte 45 jaar bij de BDU als receptioniste. ,,Ik moest nog examen doen voor de ulo, maar ze kwamen al vragen of ik wilde komen. Het leek me wel leuk om bij de krant te werken. Ik ben er nooit meer weggegaan."

HUIS IN HET WEILAND Maar haar wieg stond aan de Amersfoortsestraat, waar haar ouders vele jaren woonden. ,,De omgeving bestond nog uit weilanden. Daarna kwamen er bouwplannen voor de ontdekkingsbuurt en toen hebben ze de naam van die weg veranderd in Livingstonestraat. Na ons huwelijk hebben Brand en ik een huis laten bouwen in het weiland van mijn vader. Dat is nu de Stanleystraat."

Ze herinnert zich nog dat ze een busje melk ging halen bij een boer in de omgeving. Haar vader Jan Koster was eierhandelaar. ,,Met de jongens uit de buurt mochten we mee naar zijn klanten in Amsterdam. Hij haalde de eieren altijd bij boeren op de markt in Ederveen en Scherpenzeel. Mijn vader kwam uit Zeeland en mijn moeder Rinkje is van Friese afkomst. De tante van mijn vader was met predikant Fraanje naar Barneveld gegaan. Daarom kwam hij met mijn moeder ook maar naar dit dorp."

Als meisje was Evelien niet eens zo geïnteresseerd in het vak geschiedenis, al had ze al wel iets met oude spullen. ,,Mijn zus Corrie had een antiekzaak, dat vond ik geweldig. Mijn vader was er ook gek op." Daarom ging ze op haar eigen kamer ook spulletjes verzamelen. Evelien herinnert zich een mooi ladenkastje, dat ze nog steeds op zolder heeft staan. En een Voltaire-stoel, die nu in haar woonkamer staat. ,,Verder verzamelde ik koperen spulletjes, zoals een ketel."

Ze houdt erg van dingen bewaren en kan moeilijk afstand doen van haar spullen. ,,Brand is nog erger, want van hem mag helemaal niks weg. Zo had ik een kaartenbakje met daarin de ledenadministratie van Oud Barneveld. Toen ik dat weg had gedaan, vond hij dat maar niks. Maar ik kan toch niet álles bewaren? Op onze zolder kun je niet eens meer lopen, dat is vreselijk (lacht)."

Heren Fleece Met Jasje Capuchon Oranje 2xl

TIENTJE PER JAAR Op die manier was het best een hele klus om zicht te houden op de betalingen van de leden van de oudheidkundige en historische vereniging Oud Barneveld. ,,Daar maakte ik dan allemaal lijsten voor, die ik toen nog met de hand schreef." Na de oprichting in het voorjaar van 1962 met dr. Oudemans uit Voorthuizen, waren er slechts twintig leden, terwijl dit uitgroeide naar ruim 650 leden heden ten dage. Ze betalen een tientje per jaar. ,,Daar zit ik bovenop, want het zijn de centen van een ander." Ze ziet wel dat er nauwelijks Barnevelders van de jongste generatie bij komen, omdat de interesse naar vervlogen tijden voor hen minder wordt.

Jan van de Fliert haalde Evelien veertig jaar geleden over om voor de penningen zorg te dragen bij de vereniging, toen ze een filmavond bezocht in de oude Veluwehal. ,,Ik wist helemaal niet hoe dat moest, maar 'dat kun je wel', zei hij."

NAIRAC Oud Barneveld heeft nooit een eigen plek gehad. Het bestuur probeerde weleens of het mogelijk was om een stukje te krijgen in Nairac, maar dit museum aan de Brouwerstraat heeft alle ruimte zelf nodig. ,,Onlangs sprak ik Joep ten Ham. Hij wees me erop dat de locatie van het oude museum aan de Nieuwstraat misschien een mooie plek voor ons is. Dat vind ik wel een goed idee en onze voorzitter Ad Rijneveld denkt daar net zo over. Dus wie weet... Dat zou onze eerste plek zijn. Tot nu toe vergaderen we om de beurt bij elkaar thuis."

Tegelijk beseft Evelien dat de vereniging er niet in eerste instantie is om spullen te verzamelen, maar om geschiedkundige verhalen op te tekenen, te bewaren, te verspreiden en om oude panden te behouden. Daarom verschijnt er vier keer per jaar een boekje en bij het vijftigjarig jubileum was dat een speciale editie. ,,We hebben wel het een en ander gekregen op het gebied van klederdrachten, veel oude foto's en een antieke eethoek is ook al beschikbaar gesteld. Maar alles is opgeslagen. Daarom zou het weleens leuk zijn om dat te tonen."

Af en toe werkt Oud Barneveld wel samen met Nairac, bijvoorbeeld om in het museum een filmavond te houden. ,,De nieuwe directeur Margot Welle is heel actief en vindt samenwerking wel leuk. Ons bestuurslid Michiel Hoenderdaal, voormalig huisarts, is daar ook vaak te vinden om iets te organiseren. Hij inventariseert, geeft lezingen, houdt er rondleidingen en doet van alles."

BEHOUDEN GEBLEVEN

Heren 2xl Met Jasje Oranje Fleece Capuchon fxWRqHYfFw Heren 2xl Met Jasje Oranje Fleece Capuchon fxWRqHYfFw
Evelien zegt dat ze plezier heeft in het bijhouden van de administratie. Ze vindt het gaaf als de vereniging iets kan bereiken. ,,Zo is de voorgevel van het oude concertgebouw (nu bibliotheek, red.) door de inzet van Wim Horst behouden gebleven. Daar ben ik nu nog blij om, want dat is fantastisch om te zien. Voor behoud van het oude notarispand aan de Jan van Schaffelaarstraat hebben we zelfs handtekeningenacties gehouden, maar dat was helaas tevergeefs. Dat was het pand van Willemars en tandarts Brandjes, maar het moest tegen de vlakte voor een nieuw bankgebouw. Tegenover kasteel De Schaffelaar had je de Vetkamp met allemaal volkstuintjes, maar die hebben we ook niet kunnen behouden."

Zelf had Evelien daar geen tuin, omdat ze graag in de borders rond haar eigen huis haar groene vingers laat wapperen. Hier kwamen in de loop der tijd ook dertien poezen aanlopen, die ze met alle liefde opving en onderdak verschafte. ,,Ik ben idolaat van dieren en kan erg boos worden als ik weet dat mensen ze kwaad doen. Dan krijg je het met mij aan de stok. Boven heb ik een collage van alle poezen die we hebben gehad. Nu heb ik er nog maar twee: Karel-Jan en Vachtje, want die ziet eruit als een Lakenvelder koe met zo'n brede streep over zijn lijf. De dierenliefde kreeg ik vroeger bij ons met de paplepel ingegoten, want daar waren altijd katten en paarden. Ik ben een dierenmens. Ik houd soms meer van dieren dan van mensen."

Terug naar de gebouwen. De entree van Barneveld aan de oostkant vindt Evelien niet fraai. En dat is zacht uitgedrukt. De veevoederloods uit vervlogen tijden vond ze lelijk, maar het kolossale appartementencomplex dat er nu staat, vindt ze ook niet mooi. ,,De Bijenberg noemen we 'de bunker'. Eén grote verschrikking vind ik het, gewoon niet om aan te zien. Mensen die bovenin wonen, vinden het uitzicht prachtig, maar de vorm van het gebouw vind ik helemaal niks. Ook als je Barneveld vanaf Voorthuizen binnenkomt, zie je zo'n vierkant blok. Verschrikkelijk gewoon. Daar kan ik me enorm aan ergeren. Dat is het gevolg van een slechte architect die toen in Barneveld actief was."

OUDE PANDEN Liever kijkt ze naar oude panden aan de Spoorstraat en de Amersfoortsestraat die een historische sfeer ademen. Omdat ze dit een warm hart toedraagt, nam Evelien zitting in de commissie (met Plaatselijk Belang Barneveld en architect Hofland) die jaarlijks in het dorp de zogenoemde pluim uitreikt aan bewoners die hun monumentale woning goed onderhouden. ,,Ik vind het ook zó leuk om binnen rond te snuffelen. De laatste Pluim hebben we aan familie Schreuder uitgereikt. Daar is alles nog authentiek, met op zolder nog een oude rookkast, een dienstbodekamer en antieke meubelen."

HERBOUW TREINSTATION Er was nog sprake van herbouw van het oude treinstation, maar Evelien weet dat er nu geen ruimte meer voor is, nog los van een moeilijke financiering en de NS die allerlei beren op de weg ziet. ,,Er is veel teveel gesloopt in Barneveld. Zo had je tegenover de grote oude kerk een trapjeshuis, waar mijn moeder nog heeft gewoond. Als je op foto's ziet hoe ze vroeger voor die panden poseerden, dat is prachtig. Ze namen er echt even de tijd voor. Ik heb zelf een secretaire die helemaal vol staat met oude foto's."

Rechte Met Kids Pijp Jeans Dondup qR4xXwg7H

Evelien onderkent dat ze hier een zelfde passie heeft als haar man, de bekende fotograaf Brand Overeem, die beroemd werd met zijn foto's van Veluwse bewoners op het platteland, met oude gebruiken en ambachten. Daarom bezoeken ze samen graag historische stadjes als Domburg, Zierikzee en Veere. ,,Dat gebied trekt me wel, want vroeger gingen we natuurlijk altijd naar Zeeland voor familiebezoek."

In Barneveld bezocht Evelien de Prinses Ireneschool en daarna de ulo. Ze had er een ontzettend leuke jeugd. ,,Ik wilde een ventje zijn, want ik had altijd een overall aan en een petje op. Er waren immers geen meisjes in de buurt om mee te spelen. Ik noemde mezelf Jantje, net als mijn vader. Bij het winkeltje van tante Eef van Ginkel kocht ik dropjes. Dan deed ik net of dat pruimtabak was, waar vroeger de mannen op kauwden."

Als kind ging Evelien op de terugweg van Amsterdam af en toe bij een boer langs om stro op te halen, waarin ze als kind speelde. Ze herinnert zich ook nog kolenboer Brons, waar ze vaak buskruit speelde. ,,Daar kon alles. Er was een fruitboom waar we altijd kersen jatten. En boompje klimmen in een notenboom. Elke avond buiten spelen. Het was een superjeugd. Dat is belangrijk voor je verdere leven. Tegenwoordig zitten kinderen veel voor de televisie, de computer of met hun telefoontje."

Evelien had zelf graag in een oud boerderijtje gewoond, maar zag daarvanaf, omdat ze dichtbij haar moeder, die ze verzorgde, wilde blijven. Bovendien vindt ze ergens achteraf wonen niet zo'n prettig idee.

HONKVAST Nostalgische gevoelens borrelen naar boven als ze denkt aan de kleinschalige boerenbedrijven van vroeger, die in haar ogen extreem haaks staan op de huidige bioindustrie met de mega-stallen. ,,Vroeger had de boer tegenover ons een klein hok met kippen, een paar varkens en tien koeien op stal. Als ik er speelde en terug kwam, had ik zo'n kuilvoerlucht om me heen hangen. Nu is het een dierenindustrie geworden. Dat vind ik in één woord verwerpelijk."

Kasteel De Schaffelaar met de oranjerie vindt ze schitterend, terwijl Evelien glimlacht bij het idee dat de legende over Jan van Schaffelaar het mooiste verhaal over Barneveld zou zijn. Ze is zeer gehecht aan haar dorp. ,,Ik ben een honkvast type."

Heren 2xl Met Jasje Oranje Fleece Capuchon fxWRqHYfFw